Tunelovanie

28.07.2015 18:55
Tunelovanie v našom OZ?  Veru, a to celkom legálne, dokonca ne verejnosti. nejde totiž o žiadnu trestnoprávnu záležitosť, ale ide o názov jednej z našich ďalších dobrodružných ciest vlakom po Slovensku, na ktorej prejdeme 22 tunelov. No,  a to ešte nie je všetko. Pôjdeme totiž aj cez najdlší vlakový tunel aký na Slovensku máme  - Čremošné. A tak nám nedá, aby sme vám o ňom nepriniesli aspoň pár informácií, ktoré sme našli na internete.

Čremošniansky tunel (alebo nesprávne aj Harmanecký tunel) je jednokoľajný tunel ležiaci na trati Vrútky – Zvolen. Je to najdlhší železničný tunel na Slovensku a bol najdlhším aj v Česko-Slovensku. Dĺžka tunelu je 4 697,15 m[1]. Prekonáva najvyšší bod horského sedlaMalý Šturec medzi Veľkou Fatrou a Kremnickými vrchmi, spája HarmanecČremošné.

Tunel bol postavený v rokoch 1936 – 1940 rakúskou tunelovacou metódou. Smerová štôlňa bola dokončená 28. augusta 1938. Pri stavbe sa ako veľký problém ukázala voda, pri razení sa objavovali stále nové výtrysky. Aj rok po dokončení odtekalo z tunela vyše 0,5 m³/s vody.

Približne uprostred tunela je mohutná zvislá vetracia šachta. Pôvodne bola osadená ventilátormi, ktoré mali zabezpečiť dostatočnú cirkuláciu vzduchu, potrebnú na prevádzku parnej trakcie. Dnes zabezpečujú odvetrávanie spalín z rušňov s dieselovými motormi. Ventilačný systém tvoria motory s výkonom 130 HP (približne 100 kW), ktoré ovláda výpravca v stanici Čremošné.[2]

V evidencie objektov v sieti ŽSR je tento tunel pomenovaný ako Čremošniansky 14, poloha 27,847 km a dĺžka 4 697 m. Tunel je jednokoľajný a neelektrifikovaný.

Zdroj z internetu:   https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cremo%C5%A1niansky_tunel

Tak čo, ešte váhate? Vidieť tento slovenský unikát na vlastné oči a zažiť jeho nezabudnuteľnú atmosféru sa vám predsa nepodarí každý deň. Poďte s nami na túto dobrodružnú cestu. Poďte s nami tunelovať. Tešíme sa na všetkých. 

OZ S úsmevom