Návraty do trojročnej histórie nášho OZ S úsmevom - Ľudia

30.01.2017 23:52

Samostatne kráčame po neľahkej ceste dobrovoľníckej činnosti a pomoci zdravotne znevýhodneným,  chorým a sociálne slabým už tretí rok. A hoci to nie je dlhá doba, veríme, že naše úsilie , ktoré sme za toto obdobie na tomto poli vynaložili, určite nebolo zbytočné a pomohlo mnohým ľuďom.

Keďže sme občianske združenie, ktoré nedisponuje veľkými finančnými prostriedkami, úspech našej činnosti spočíva najmä v ľuďoch, na ktorých sme mali od začiatku šťastie. Od prvých dní totiž stretávame neskutočných ľudí („nebeský  manažment“ tam hore si naozaj dáva záležať, akých ľudí nám pošle do cesty, za čo im patrí nesmierna vďaka), ktorí nám na našej neľahkej „pozemskej misii“, či už pravidelne, alebo náhodne pomáhajú.

Jedná sa najmä o ľudí, schovaných za mnohé občianske združenia, bez ktorých si dnes už svoju činnosť ani nedokážeme predstaviť. Patrí sem najmä OZ Bodkáčik, Úsmev, klub výnimočných detí z Martina a OZ Vrchvoda z Cígľa. Samozrejme je tu aj  mnoho ďalších združení a klubov, s ktorými sa stretávame nepravidelne, alebo náhodne nielen pri riešení vážnych veci, ale i pri zábave športe a relaxe.  

Vďační sme aj za ľudí, ktorí stoja za spoločnosťami, firmami, ochotnými nám vždy pomôcť, či už nejakými vlastnými produktmi, alebo programom, hlavne na našich víkendových podujatiach. Jedná sa najmä o predajňu kvalitných farmárskych potravín Klások z Prievidze a Medólia centrom - podhorským vzdelávacím a regeneračným centrom z Novej Bane. Za oboma spoločnosťami stoja ľudia, ktorých zdobia vysoké ľudské  kvality a spoločenské problémy, či osudy iných,  nie sú im ľahostajné.

Darom pre nás sú však i osamelí jazdci, ľudia, ktorí putujú životom so srdcom na dlani. Títo neskutoční  dobrodinci sú nám ochotní pomôcť vždy, keď to ľudia a okolnosti okolo nášho občianskeho združenia vyžadujú. Ak by sme chceli vymenovať všetkých, tak to by bol naozaj dlhý zoznam, a preto vyberáme aspoň tých najväčších pomocníkov, medzi ktorých jednoznačne od našich nesmelých začiatkov patrí Anka Kusovská s rodinou, Evka Rovňáková s rodinou, Katka Rajčániová s rodinou, rod. Šmýkalová, MUDr. Petričková, spisovateľka, naša teta Božka a samozrejme mnoho, mnoho ďalších.Mimoriadnou udalosťou sa stala pre nás účasť na turnaji v bocci v roku 2015, kedy sa do nášho priestoru dostala ďalšia partia vzácnych ľudí. jedná sa najmä o tri rodiny Sumkovci, Štecíkovci, Vasarábovci, ktorých podpora je neskutočná a cítime ju na každom našom podujatí. Napriek počasiu, napriek povinnostiam a mnohým svojim osobným ťažkostiam a porblémom merajú za nami cestu cez pol Slovenska. Sú s nami nielen v dobrom, ale aj vtedy, keď máme problémy, ich podpora je naozaj úžasná.

V posledných mesiacoch nás prekvapujú najmä mladí ľudia, čo nás samozrejme nesmierne teší. Medzi nimi určite na sklonku roka 2016 zasvietil čin mladého fotografa, Mgr. Martina Dámera, ktorý nám pripravil neskutočný darček k Vianociam. Celý výťažok zo svojej predajnej výstavy fotografií  venoval práve nášmu občianskemu združeniu. Peniaze určite pomôžu, o tom ako ich využijeme, budeme darcu i vás, podrobne informovať.

Ďalšie mená našich dobrodincov, pomocníkov a sponzorov  nájdete  v rubrike Pomôžte nám pomáhať Poďakovanie za pomoc v roku 2016.

Mená mnohých vzácnych ľudí však pre nás zostali navždy neznáme a do našej rubriky „Ďakujeme“  sa nikdy nedostali.  Napriek tomu, nezapadli prachom zabudnutia. I keď ich pomoc nášmu združeniu bola anonymná, a ich mená zostali pre nás tajomstvom, na ich pomoc s láskou a vďakou spomíname do dnešných dní. Jedná sa hlavne o ľudí, ktorí nám pomohli náhodne, alebo nám venovali svoje 2% z dane príjmov anonymne.

Veríme, že stretnutie so všetkými týmito úžasnými ľuďmi v našom priestore  nebola len náhoda, a týchto ako aj  podobne ladených ľudí budeme stretávať aj naďalej, lebo len s nimi dokážeme žiť s úsmevom. Vaše OZ S úsmevom