Naša posledná letná akcia " s úsmevom spoznávame svet 2018" je už len spomienkou

07.10.2018 11:03
Naša posledná letná akcia "S úsmevom spoznávame svet" je už len spomienkou....

...a musíme konštatovať, že veľmi príjemnou spomienkou, ktorá nám vždy pripomenie nádherné chvíle s priateľmi v lone úžasnej prírody. 
Aj keď bolo všetko plánované vopred, podľa nášho osvedčeného scenára, tentokrát to bolo trochu iné podujatie. Od začiatku malo totiž inú atmosféru, prevoňanú vôňou byliniek, exotických korenín a dobrého francúzskeho vína, ktoré priniesli so sebou naši francúzski priatelia Caty a Jean len preto, aby nám mohli odprezentovať svoju domácu francúzsku kuchyňu. nejaké veci sme však museli pripraviť aj my, a tak sme od rána zháňali, kupovali, dopĺňali zásoby a samozrejme pripravovali chatu Veronika na mimoriadny kulinársky zážitok. Keďže podujatie bolo náročné hlavne na organizáciu, postavili sme tri tímy, ktoré sa postarali o to, aby všetko klaplo na výbornú. Jeden tím pripravoval chatu a vítal hostí, druhý zvážal deti a tretí nakupoval. Jedine takto sme sa mohli stretnúť o jednej na chate pod Kľakom a otvoriť podujatie plné nielen rôznych aktivít, ale i mimoriadnych chutí. Po krátkom zvítaní, ubytovaní a vyložení materiálu, ktorým bolo autá doslova zavalené, sme sa stretli všetci v kuchyni, kde sa hneď Caty a Jean pustili do poctivej kuchárskej roboty. Muselo sa začať hneď, keďže sa varilo francúzske burgundské mäso, ktorého príprava je predsa len pre toľkých ľudí, ktorí sa na chate stretli, časovo náročnejšia. Nuž, a tak sme len tak "nekukali", ale sme aj my aspoň máličko, priložili ruku k dielu, veď škrabať zemiaky a zeleninu predsa len vieme. Všetko ostatné bolo však len a len v rukách našich francúzskych priateľov, Caty a Jeana, lebo my by sme z toho určite opäť uvarili guláš. 
Medzitým ako sa varilo, prišla pani Bittová z Topoľčianok a pripravila pre nás nádhernú prezentáciu slávnostného stolovania. Krásne nastretý stôl, ručne robené dekorácie na rôzne príležitosti ako svadba, narodeniny, detská párty ai., celému podujatiu dodali akýsi výnimočný, slávnostný ráz. A tak sme sa tešili nielen nepoznaným, tajomným a krásne exotickým vôňam, ktoré sa šírili z hrncov na sporáku, ale i kráse na stole, v podobe rôznych slávnostných dekorácii.
Keďže súčasťou podujatia boli aj deti, ktoré predsa len to varenie až tak nenadchlo, bežal priebežne aj program pre týchto najmenších účastníkov. Tvorivé dielničky boli tentokrát zamerané na školu, ktorá už mnohým z nich opäť klope na dvere, ale nezabudli sme ani na väčšie deti, ktoré už majú školu za sebou, pre nich sme pripravili tvorenie s levanduľou. A tak sa vyrábali najskôr záložky a potom levanduľová soľ do kúpeľa. Deti tvorenie moc bavilo, ale keďže toto podujatie malo aj športový charakter, tvorenie vystriedal pohyb. Pohybové previerky, ktoré sme vďaka príjemnému počasiu mohli absolvovať vonku, prinieseli dôkaz o tom, že pohyb nám je veľmi blízky. Zvíťazili samozrejme všetci, čo sa zúčastnili, ale najlepší výkon rozhodne podal náš Pali, čo určite dobudúcna využijeme a podporíme, samozrejme nielen jeho, športový talent a záujem rozvíjať ho. 
Po tvorení a športovaní sme sa všetci hrnuli do kuchyne, kde už naši francúzski priatelia Caty a Jean, hlásili hotovo. A tak šup-šup, všetci pekne k stolu, bude sa podávať francúzska kuchyňa. Bon appetit! 
Po prezentácii kulinárskeho umenia našich priateľov sa väčšie deti a dospeláci vybrali na miestny salaš. Menšie deti a časť dospelákov zostali na chate a opekali. K nim sa potom pridala aj salašová skupinka, ktorá bola za hodinku späť, a večer sa už potom odvíjal podľa nášho zaužívaného scenára. Nielen, že sme si pri ohníku trochu zaspievali, tentokrát aj po francúzsky, ale sme sa aj opäť báli pri Božkiných príbehoch. Noc bola príjemná, teplá a nebyť búrky, ktorá sa odrazu prihrnula odkiaľsi zo západnej strany, tak by sme tam vydržali určite dlho. Búrka nás nielen zahnala do chaty, ale zahasila i oheň, ktorý potom nocou dymil do doliny. 
Búrka nám však náladu nepokazila, program totiž pokračoval do neskorej noci na chate. Hry, ktoré bavili nielen deti, ale i dospelákov, by sa boli hrali hádam aj donekonečna. Škoda, že deň plný radosti a šťastia býva taký krátky. Chata stíchla až ďaleko po polnoci. 
Na druhý deň mnohí spali, spali a spali a nebolo ich možné zobudiť. Niektorí však začali veľmi skoro. Napríklad naša Zuzka vstávala o pol šiestej, aby na druhý deň o ôsmej už bola v práci. Tlieskame, povinnosti si treba plniť, lebo život nie je len o zábave. Ostatní mali na druhý deň voľno, tak sa nemuseli ponáhľať v ústrety novému dňu. O deviatej hodine však už boli všetci po raňajkách a mohli sme plniť program posledného dňa. Už tradične začal pozdravom slnku a nášmu Stvoriteľovi v podaní našej Božky. Hoci sme ho už počuli možno päťdesiatkrát a mnohí ho už poznáme naspamäť, vždy máme pri tejto piesni s dušou zvláštne pocity. Odkrýva zmysel života, holú podstatu bytia, ktorá pre mnohých uponáhľaných ľudí dnešnej doby, zostáva často nepoznaná. No, a potom sa nás krásne slovo dotklo opäť. Čítanie básní z Božkinej novej knihy o láske, bolo opäť niečím krásnym, výnimočným zážitkom. Už teraz sa tešíme na jej uvedenie do života, kde snáď opäť nebudeme chýbať. Po dotyku poézie nasledoval už náš tradičný program v prírode a potom.......potom už len balenie, upratovanie, obed a odchod domov. 
Krásne dva dni S úsmevom máme za sebou a už teraz sa tešíme na ďalšie naše podujatia možno aj s Vami. 
P.S: Fotoreportáž z podujatia nájdete na našej FB stránke.....recept prezentovanej francúzskej špeciality prinesieme na želanie všetkých našich priaznivcov neskôr.